Reagiranje Hrvatskog filmskog saveza na izjave gradonačelnika Bandića o problemu kina Tuškanac

Hrvatski filmski savez zgrožen je jučerašnjim izjavama gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koje je objavio portal www.soundset.hr, a tiču se kina Tuškanac, gradske politike prema kinu Tuškanac i upravljanju njime, kao i neskrivenim prijetnjama upućenim sadašnjim korisnicima zgrade.

Hrvatski filmski savez nije od Grada dobio kino Tuškanac “džabe”, već je naprotiv, od 2004.  do danas ulagao vlastita sredstva u obnavljanje i osposobljavanje za prikazivački program potpuno opustošene zgrade kina (osim dijela koji je pregrađen nauštrb kino-prostora za ugostiteljski “program” tadašnjeg noćnog bara Hemingway, a današnjeg Hollywoda). Investicije su uključivale: nabavku stolaca, projektora (do digitalizacije) i ozvučenja, potpuno preuređenje sanitarnih čvorova, nabavu rasvjetnih tijela, reflektora i zastora, višekratno uređenje podova, zidova i stropova, potpuno građevinsko uređenje te tehničko opremanje male dvorane (za predavanja, promocije i zatvorene projekcije), potpuno građevinsko uređenje uredskih prostora, korišteni u svrhe pripreme prikazivačkih i obrazovnih programa za građanstvo, u kojima u trenutku preuzimanja zgrade nije bilo apsolutno ničeg upotrebljivog.

Ono što je u zgradi u međuvremeno  “potrgano”, pa “sad fali para” za popravke – kako tvrdi Gradonačelnik, nije posljedica korištenja prostora od strane HFS-a, nego kopanja podzemne gradske garaže uz sam pristupni prostor zgrade kina. Podzemni radovi izazvali su više uzastopnih i vrlo neugodnih trešnji cijelog objekta, od čega su se otvorile široke pukotine na zidovima i plafonima na prvome katu zgrade. Nadležne gradske službe pravodobno su obaviještene o počinjenoj šteti, ali nisu poduzele ništa do dana današnjeg osim dvokratnog obilaska zgrade.

Drugu veliku štetu izazvali su vlasnici ugostiteljskih objekata Hollywood i Papa’s Bar, koji su povlačenjem teških gajbi po trošnom tavanu prouzročili teška oštećenja na stropu zgrade (rupa površine 2×2 m). Gradska služba obišla je prostor u prosincu 2015. kada je šteta napravljena te postavila podbočnu skelu, ali se od tada do danas ništa više nije dogodilo, a skela i dalje stoji u prostoru. Napominjemo, lokali u zgradi nemaju nikakve veze s Hrvatskim filmskim savezom i nije nam poznato pod kojim ugovornim uvjetima posluju u njoj.

Konačno, gradskim sredstvima za filmske i ostale programe Saveza, koja su od 2008. do danas prepolovljena, HFS je upravljao zgradom kina bolje od najboljeg gospodara učinivši nemoguće, jer je unatoč smanjivanim iznosima širio i obogaćivao kinoprogram namijenjen svim građanima grada Zagreba. Za to su vrijeme gradske strukture, ne pokazujući brigu za vlastiti prostor i probleme strateških partnera u zgradi kina, planirale kako će – “u maniri dobrog gospodara” – investirati golemi novac kojega “nema za bacanje” u tuđe vlasništvo i program konceptualno identičan onome u kinu Tuškanac.

Službeni dokument “Strategija kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015-2022.” nalazi se na linku:  http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/04%20Strategija.pdf